“Als je zoekt naar je gelijk, vind je de oplossing niet”

Een paar dagen geleden was ik de oplader van mijn telefoon kwijt. Iedereen kent dat wel. De batterij van je telefoon staat op 1% en je kan je oplader niet vinden. Grr. Snel zoeken dus.

Dat deed ik ook. Ik herinnerde me dat die oplader in mijn auto lag. Ik stapte op mijn auto af en zocht heel mijn auto af op zoek naar mijn oplader. Helaas vond ik die oplader niet in mijn auto. Verbaasd over het feit dat ik hem niet in mijn auto vond, keerde ik terug naar huis. Daar aangekomen bleef ik hangen in de verbazing. Hoe kon dat nou? Ik wist toch zeker dat ik de oplader daar de laatste keer gezien had. Hoe kon die dan nu weg zijn?!

Toen die verbazing later wat gezakt was, bedacht ik dat mijn oplader misschien op mijn werkkamer zou liggen. Hoewel ik er nog steeds van overtuigd was dat die oplader daar echt niet kon liggen, want hij zou toch echt in mijn auto hebben moeten liggen, kwam ik op mijn werkkamer aan. En je raadt het al… daar lag mijn oplader!

De moraal van dit verhaal is, dat ik zocht op een plek waar ik dacht dat mijn oplader moest liggen, niets vond op die plek en voorbij ging aan de andere opties. Pas op het moment dat ik me open stelde voor een andere optie, vond ik de oplader.

Natuurlijk is dit een eenvoudig voorbeeld, maar zoiets gebeurt in conflicten ook.

Op het moment dat iemand vastzit in zijn of haar perspectief of overtuiging over een andere persoon, diens gedrag of de situatie, blijft die persoon vinden wat hij denkt te gaan vinden. Hij ziet als het ware alleen wat hij al dacht dat hij zou gaan zien (en wordt daarin dan ook nog door zichzelf bevestigd). Zo kom je niet verder. In een conflict loop je dan snel vast.

Op het moment dat een persoon het perspectief verandert of de overtuiging loslaat, kan er iets anders voordoen of ontstaan. Je vindt of ziet andere dingen, die kunnen leiden tot een stap naar een oplossing. In Mediation help ik deelnemers los te komen van het gehanteerde perspectief of de overtuiging en anders te ‘zoeken’ of te kijken. Op die manier kom je op andere opties uit, die een stap naar de oplossing kunnen zijn. En dat wil je toch eigenlijk?!

Bij mij ging het om het vinden van de oplader. En niet om de vraag of ik gelijk had dat die oplader in mijn auto lag. Als ik was blijven zoeken naar mijn gelijk, had ik de oplader nooit gevonden.

Meer weten? Stuur me een dm.

#Mediation #arbeidsconflict #peterdemediator #geschil #conflict #arbeidsmediation #jegelijkzoekenisnietjegelijkvinden

a person smiling and posing for the camera