Dit is waarom bij arbeidsmediation beide partijen altijd evenveel voordeel hebben

De zoveelste reorganisatie, een verschil in mening over het uitvoeren van de functie of gebrek aan waardering. Er zijn tal van oorzaken voor een arbeidsconflict. Wat de oorzaak ook is, een arbeidsconflict kan de werksfeer ingrijpend beïnvloeden. Vaak ontstaat er een situatie die voor beide partijen onhoudbaar is. Wat als je werkgever in dat geval Mediation voorstelt? Voor veel werknemers voelt dit vaak als een bedreiging. En wanneer hetzelfde voorstel van de werknemer komt, is de werkgever bang dat hij of zij alleen maar water bij de wijn moet doen.

Kortom, werkgevers en werknemers zijn vaak – onterecht – bang dat zij bij voorbaat al in het nadeel zijn bij Mediation. Dit is misschien wel het grootste misverstand over arbeidsmediation. Reden genoeg om hier een blog aan te wijden! Lees snel verder en ontdek waarom bij arbeidsmediation beide partijen altijd evenveel voordeel hebben.

Mediation is vrijwillig

Om te beginnen is deelname aan Mediation altijd op basis van vrijwilligheid. Een werknemer of een werkgever kan jou dus niet verplichten om mee te werken. Het wil ook zeggen dat als een van beide partijen tijdens het mediationtraject het gevoel heeft in het nadeel te zijn of het niet eens is met het resultaat, hij of zij de Mediation onmiddellijk kan beëindigen. Partijen zijn ook pas gebonden aan een afspraak als de handtekening is gezet en niet eerder. Dat geeft rust en het zorgt ervoor dat een oplossing niet wordt opgelegd of doorgedrukt.

Een arbeidsmediator is onpartijdig en neutraal

Een Mediator is onpartijdig en neutraal. Dit zijn in feite de belangrijkste kernwaarden bij Mediation. Het betekent dat de Mediator nooit een kant kiest of een partij gaat helpen ten kosten van de andere partij. Er is sprake van gelijkwaardigheid aan de gesprekstafel en beide partijen hebben evenveel zeggenschap over het proces. Als Mediator is het mijn rol om ervoor te zorgen dat iedereen evenveel spreektijd krijgt en dat er een veilige gespreksomgeving wordt gecreëerd waarin beide partijen zich durven uit te spreken. Dan ontstaat er begrip voor elkaar en uiteindelijk ook ruimte om te zoeken naar een oplossing, wat die oplossing dan ook is.


Vertrouwelijkheid en geheimhouding, ook na het mediationtraject

Alles wat met de Mediation te maken heeft, is en blijft vertrouwelijk. Dat gaat verder dan alleen de mediationgesprekken. Als ik tussentijds partijen apart spreek, deel ik de informatie uit dit gesprek niet met de andere partij, tenzij ik daar toestemming voor krijg. Ook telefoongesprekken, dat wat is vastgelegd in verslagen of dat wat is besproken tijdens tussentijdse afspraken, vallen onder de geheimhoudingsplicht. Bovendien wordt aan het eind van élk gesprek overlegd over wat er wel en niet wordt vastgelegd.

Aan het begin van een traject vraag ik ook altijd aan beide partijen met wie zij de inhoud eventueel willen delen, vaak is dat de partner. Ook komt het voor dat een financiële regeling besproken moet worden met een andere persoon in de organisatie. Onderling wordt goed afgestemd, goedgekeurd en vastgelegd met wie welke informatie gedeeld mag worden. En zelfs als het traject al maanden of jaren geleden is afgesloten, blijft alles over de Mediaton vertrouwelijk. Informatie mag dus nooit zelfstandig gedeeld worden zonder toestemming van de andere partij.

Een lang verhaal kort: beíde partijen hebben zelfbeschikking over het gehele proces. 

Zijn jullie verzeild geraakt in een arbeidsconflict en wil je weten wat Mediation in jullie situatie kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met mij op voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Bel 06 22 92 44 22 of stuur een WhatsApp-bericht.
Of mail me op contact@peterdemediator.nl.