Dit zijn de 3 grote voordelen van arbeidsmediation boven zelf het gesprek aangaan met de andere partij 

Het woord conflict heeft een negatieve lading. Het wordt geassocieerd met onenigheid en ruzie. Een conflict kan zeker tot ruzie leiden, maar dat hoeft niet. Het is afhankelijk van hoe partijen ermee omgaan. En conflicten horen nou eenmaal bij het leven. Gelukkig zijn er zijn tal van mogelijkheden om een conflict op een goede manier op te lossen. In veel gevallen komen partijen samen tot een oplossing. Dat heeft de voorkeur ten opzichte van andere manieren; het scheelt een hoop tijd, geld en frustratie. Toch is het in veel gevallen aan te raden in zee te gaan met een professionele conflictbemiddelaar: een Mediator. Waarom? Je ontdekt de 3 grote voordelen in mijn blog.

  1. Arbeidsmediation zorgt voor een gelijkwaardige discussie en vertrouwelijkheid

Regelmatig heeft een werknemer in een arbeidsconflict het gevoel dat hij of zij minder sterk staat tegenover de werkgever. Of een van de deelnemers vindt het om wat voor reden dan ook lastig vrijuit te praten over wat er echt speelt. Mediation biedt oplossing! Ik zorg als Mediator namelijk voor een sfeer en gespreksomgeving, waarin iedere deelnemer zich veilig voelt over het conflict te praten en zich te uiten. En waar vertrouwelijkheid geldt over wat gezegd is tijdens de Mediation, zodat dit niet buiten de Mediation om gebruikt kan worden. Bovendien let ik erop dat beide partijen evenveel spreektijd krijgen en voldoende aan bod komen. Zeker als de emoties in het conflict al hoog zijn opgelopen, is de rol van een onpartijdige derde onmisbaar.

  • Een Mediator maakt de emoties effectief

In veel gevallen is een conflict een uiting van iets wat al langer onder de oppervlakte speelt. Iemand voelt zich bijvoorbeeld op het werk niet serieus genomen. Als er (vanwege een andere aanleiding) een conflict ontstaat komen die sluimerende emoties soms ongepolijst omhoog. Emoties worden vaak gezien als negatief. Ik zie dit anders: het geeft juist een goed beeld van onze drijfveren en zegt dus veel over waarom mensen op een bepaalde manier handelen. En waar de deelnemers echt veel belang aan hechten. Hoogopgelopen emoties maken het daarentegen wel erg lastig de andere partij te horen en te zien. Als Mediator geef ik ruimte aan de emoties van de deelnemers. Ik maak de emoties effectief en zorg er zo voor dat de deelnemers zich weer gehoord voelen, maar ook openstaan voor de zienswijze van de ander.

  • Mediation voorkomt conflicten

Als partijen weer naar elkaar luisteren, herstelt de communicatie en ontstaat er ruimte te zoeken naar een oplossing. Welke oplossing dat ook is. Maar Mediation doet meer! Het geeft deelnemers inzicht in wat maakt dat zij vastlopen én hoe ze eruit kunnen komen. Daar hebben zij bij toekomstige issues of conflicten ook veel voordeel van. Sterker nog: ik geloof dat het je helpt in de toekomst (arbeids-)conflicten te voorkomen. Je leert jezelf namelijk beter kennen en ontdekt wat jij nodig hebt om goed te functioneren en jezelf op een constructieve manier uit te spreken.

Het geeft mij echt enorm veel voldoening te zien dat deelnemers op die manier groeien en echt verbinding krijgen met elkaar! Ben jij verwikkeld in een arbeidsconflict en komen jullie er samen niet meer uit? Neem dan vandaag nog contact met mij op.

Bel of App naar 06 22 92 44 22 of Mail naar contact@peterdemediator.nl. Tot snel!