Overspannen door arbeidsconflict?

Overspannen door arbeidsconflict? 3 redenen waarom het inschakelen van een Mediator een goed idee is

Iedereen heeft wel eens een pittige discussie op het werk. Of misschien zelfs een kortstondige ruzie. Meestal wordt dit onderling snel opgelost, maar soms loopt een ruzie volledig uit de hand en ontstaat er een conflict. Een arbeidsconflict brengt stress met zich mee en het kost vaak enorm veel energie. Het is dan ook niet gek dat werknemers overspannen raken als een conflict zich blijft voortslepen.

Als werkgever wil je natuurlijk voorkomen dat een werknemer zich uiteindelijk ziek meldt. Ook als werknemer ben je liever gewoon lekker aan het werk. Beide partijen hebben er dus baat bij om met elkaar in gesprek te blijven. Alleen, in het geval van een hoogopgelopen conflict is dit meestal niet meer mogelijk. Elk gesprek verloopt emotioneel en de verwijten vliegen over tafel. In die gevallen biedt Mediation uitkomst. In mijn blog geef ik je 3 redenen waarom het inschakelen van een Mediator een goed idee is.

Arbeidsmediation is goedkoper én sneller dan een rechtszaak

Waar een rechtszaak enkele maanden in beslag neemt, duurt het proces met een Mediator gemiddeld niet meer dan twee weken. In veel gevallen komen partijen door mijn bemiddeling al na twee gesprekken tot een oplossing voor hun arbeidsconflict. Dit bespaart enorm veel tijd. Ook voorkom je torenhoge kosten. En dan heb ik het niet alleen over de relatief hoge kosten van een rechtszaak. Er zijn vaak veel bijkomende kosten, zoals de gebruikte tijd voor de rechtszaak en jouw werk dat daardoor niet afkomt. En misschien nog wel belangrijker: je voorkomt dat een al overspannen werknemer, uiteindelijk in een burn-out belandt en langdurig uit de running is.

Mediation maakt conflicten menselijk

Meestal komt een arbeidsconflict niet uit de lucht vallen. Er ligt vaak een diepere oorzaak aan ten grondslag. Bijvoorbeeld dat mensen zich niet gewaardeerd voelen. De zakelijke aanleiding van een conflict verdwijnt al snel naar de achtergrond en wat overblijft zijn de emoties en het onbegrip. Tijdens een Mediation sta ik uitgebreid stil bij die emoties, want zo ontdekken we waar de pijn zit en wat de onderliggende belangen zijn. Dit is belangrijk, want een conflict gaat over mensen en hun overtuigingen en drijfveren. Mediation maakt conflicten menselijk. Het haalt de angel uit de zaak, waardoor partijen weer naar elkaar luisteren en begrip krijgen voor de standpunten van de ander. En dan is de weg naar een oplossing vrij.

Een conflict oplossen doe je sámen

Bij een rechtszaak is er in feite altijd één winnaar aan het einde van het conflict. Dat betekent dus, dat een van de partijen de verliezer is en niet tevreden is met het resultaat. Bij arbeidsmediation probeer je er sámen uit te komen. Dat begint al bij de keuze van de Mediator: beide partijen willen een Mediator die hen begrijpt en die de juiste vragen stelt tijdens het gesprek met de tegenpartij. Het is dus van belang dat beide partijen zich goed voelen bij de uiteindelijke keuze, want anders werkt het niet. Vervolgens zoek je gezamenlijk naar een oplossing, zodat beide partijen blij en opgelucht naar huis gaan. Dat is veel waardevoller dan het behalen van je gelijk!

Heb jij te maken met een arbeidsconflict en zijn jullie op zoek naar een snelle oplossing die ervoor zorgt dat er niet één, maar twee winnaars zijn?

Neem dan vandaag nog contact met mij op. Bel me of stuur een WhatsAppbericht op 06 22 92 44 22 of mail me op contact@peterdemediator.nl.