Peter, hoe zit het nou met dat verhaal van de sinaasappel en Mediation?

Ik vertel het verhaal vaak om uit te leggen wat Mediation kan doen voor jou als jij een (arbeids)conflict met een ander hebt.

Hoe gaat dat verhaal?

Er zijn twee jongetjes en 1 sinaasappel. Ieder zegt dat hij een hele sinaasappel wil hebben. Ze komen er samen niet uit. Wat nu?

Vaak wordt gedacht dat Mediation zou inhouden dat de sinaasappel dan door de helft gesneden kan worden en dat ieder van de jongetjes dan tevreden moet zijn met dat resultaat. Dat ze water bij de wijn moeten doen om toch iets te krijgen. Dat er onderhandeld moet worden – volgens het bekende poldermodel – om toch iets te krijgen.

Werkt dat bij Mediation ook zo? Nee, Mediation houdt niet in dat er water bij de wijn gedaan moet worden om een resultaat te bereiken. Of dat de deelnemers op de helft moeten uitkomen en ‘er dan maar gelukkig mee moeten zijn’. Nee. Mediation werkt heel anders.

Hoe dan? In een Mediation help ik deelnemers op zoek te gaan naar hun werkelijke wensen en belangen. Met allerlei vragen en interventies wordt duidelijk waar het eigenlijk om draait. Hun verwijten naar de ander worden omgezet naar een verzoek. Hun standpunten worden omgezet naar belangen. En ik zorg ervoor dat deelnemers weer naar elkaar gaan luisteren en zien wat de ander bedoelt. Daarmee staat de weg open naar een oplossing.

En hoe liep het af met de jongetjes dan? Bij hen wordt duidelijk dat de ene jongen de sinaasappel wilde hebben voor het sap en dat de andere jongen alleen de schil van de sinaasappel wilde hebben voor de taart die hij maakt. En zo kwamen ze eruit. Ieder 100% tevreden met de oplossing. Niks water bij de wijn. Niks onderhandelen.

100% tevreden dus. Daar ga ik voor tijdens Mediation.

Meer weten? Stuur me een berichtje of bel me op.