Vieze sokken en Mediation

Onlangs gaf ik een presentatie over Mediation voor een zaal vol met werkgevers. Allemaal mannen trouwens (het was namelijk een serviceclub voor mannen). Nadat ik had uitgelegd wat Mediation is en hoe het proces in elkaar zit, kreeg ik de volgende vraag: “Werkt dat wel zo’n Mediation; want als ik een zieke medewerker heb, die niet meewerkt aan re-integratie, dan moet ie toch gewoon meewerken? Daar hoef ik toch geen Mediator voor in te zetten?”

Ik zag wat andere werkgevers knikken alsof ze de situatie herkenden en dat ze die vraag heel terecht vonden.

Ik reageerde door te zeggen dat Mediation juist dan helpt. De man keek me verbaasd aan. Ik zei: ik leg het je met een voorbeeld uit.

Ik vroeg de werkgevers in de zaal of zij ieder een partner hadden. Dat bleek bij de meesten het geval te zijn. Ik vroeg hen of zij wel eens te horen krijgen dat zij hun gedragen (lees: vieze) sokken niet naast, maar in de wasmand moeten gooien. Met een glimlach zaten enkele mannen driftig te knikken. Die situatie herkenden ze ook.

Ik vroeg of het thuis ook wel eens tot ruzie kon komen over die sokken. En jawel. Dat gebeurde ook wel eens. Bij sommige mannen wel meer dan eens. Hun partner was boos omdat de vieze sokken in de wasmand moesten liggen. Er waren soms harde woorden gevallen, bleek zelfs. Voor enkelen was het onbegrijpelijk dat er thuis zo’n gedoe om die sokken was ontstaan. ‘Mijn partner is een controlfreak’, verzuchtte er een.

Ik zei dat ruzie over die sokken helemaal niet over de sokken zelf gaat. Het gaat om iets anders. Enkelen keken me vragend aan. Ik vertelde dat het bij die partner kan gaan om het feit dat hij of zij zich niet gewaardeerd voelt of niet gerespecteerd voelt, omdat hij/zij veel (te veel) doet in huis om de boel draaiende te houden (en de ander dit niet ziet). Dat hij of zij geen gelijkwaardigheid voelt in de verdeling van de taken thuis. En die sokken zijn de aanleiding om dat te uiten. Daar gaat het om.

Opeens hoorde ik gelach achter uit de zaal. Dat bleek een vrouwelijke medewerker van het restaurant, waar we te gast waren, te zijn. Ze zei dat het zo ‘spot on’ was. Ze herkende het voorbeeld van bij haar thuis en dat het helemaal niet om de sokken zelf ging.

Het punt was duidelijk bij de mannen.

Ik vertelde dat dit punt in Mediation de deelnemers verder kan helpen. Mediation kan zelfs een belangrijke bijdrage leveren om de onderlinge communicatie te herstellen en de samenwerking tussen beiden te verbeteren.

Dat kan ook bij een zieke werknemer, waar vermoedelijk ook wat speelt waardoor hij of zij – in de ogen van de werkgever – niet meewerkt. Er is een reden waarom die medewerker niet meewerkt. Ga op zoek naar wat dat is, stel vragen en reflecteer op wat de ander zegt. Vaak ligt het ergens anders dan je vooraf denkt.

Mediation kan helpen om verder te komen. Meer weten? Stuur me een dm. 

#Mediation #geschil #peterdemediator #conflict #arbeidsconflict #conflictoplossen

text over a background picture of a person posing for the camera