Waarom het belangrijk is een Mediator in te schakelen met een MfN-registratie

Je hebt te maken met een arbeidsconflict. Misschien is het conflict al geëscaleerd. Het kan ook zo zijn dat je dit juist wil voorkomen. In welk stadium het conflict zich ook bevindt, over één ding zijn beide partijen het eens: jullie willen een Mediator inzetten om tot een gezamenlijke oplossing te komen. Hoe weet je zeker dat de Mediator die jullie kiezen zijn of haar vak verstaat?

Net als bijvoorbeeld makelaar, is Mediator een onbeschermde titel. Met andere woorden: iedereen mag zichzelf Mediator noemen. Dit is anders met een keurmerk. Je kent wellicht de term NVM-makelaar wel. Dit is een makelaar met een beschermde titel. Voor Mediators bestaat dit ook: MfN-registermediator. Waarom is het zo belangrijk een Mediator te hebben die voldoet aan de kwaliteitsnormen van het MfN-register en die werkt volgens de gedragsregels? Ik geef je het antwoord in mijn blog.

Wat is het MfN-register?

MfN staat voor Mediation federatie Nederland. Het MfN-register is een onafhankelijk kwaliteitsregister voor Mediators. De Raad voor de Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand werken bijvoorbeeld alleen met MfN-registermediators. Het doel is om de kwaliteit van Mediators en Mediation te waarborgen. Dus als je een Mediator kiest met de MfN-registratie, weet je zeker dat je te maken hebt met een professional. Dat geeft rust én het vertrouwen in een goede afloop. Wist je dat 3 van de 4 Mediations begeleid door een MfN-registermediator succesvol is?

Hoe kom je als Mediator in het kwaliteitsregister?

Als Mediator krijg je het kwaliteitslabel niet zomaar. De eerste stap is het volgen van een basisopleiding via een MfN-erkend basisinstituut. Dit is een ontzettend boeiende opleiding die je meer leert over het mediationproces, het gedrag in conflicten, over communicatie, het werken volgens de gedragsregels, het herkennen en omgaan met verschillende belangen en meer.

Met rollenspellen worden je vaardigheden als Mediator getraind. De feedback van de andere deelnemers, de acteurs en de trainer is enorm leerzaam. Vervolgens ga je op voor het theorie-examen waarin de opgedane kennis wordt getoetst. Je sluit af met een video- of live-assessment, waarin je als Mediator actief aan de slag gaat in een casus met acteurs die een conflict met elkaar hebben. 

Onderhoudseisen van het Mfn-register

Naast de basisopleiding, een positieve beoordeling van het theorie-examen en van het assessment, heb je nog een Verklaring Omtrent het Gedrag nodig om ingeschreven te mogen worden in het MfN-register. Om ingeschreven te blijven in het register komt er meer kijken. Elke drie jaar moet je aan zogenaamde onderhoudseisen voldoen. Dat houdt onder andere in dat je in die periode een bepaald aantal Mediations moet uitvoeren, intervisie met andere Mediators doet en dat je tussentijdse bijscholingen volgt.

Waarom kies je voor een MfN-registermediator?

Het antwoord heb ik eigenlijk al gegeven: een MfN-registratie staat garant voor een hoge kwaliteit van dienstverlening. Zorgvuldigheid en professionaliteit staan daarbij voorop. En belangrijker nog, een MfN-registermediator houdt zich aan de fundamentele gedragsregels: onafhankelijkheid, neutraliteit en vertrouwelijkheid. Dit is de basis van een succesvolle Mediation.

Vanzelfsprekend ben ik als Mediator ook ingeschreven in het MfN-register. Dus als je te maken hebt met een arbeidsconflict, neem dan gerust even contact met mij op om de mogelijkheden te bespreken.

Bel of Whatsapp me op 06 22 92 44 22. Of stuur een mail naar contact@peterdemediator.nl.