Waarom ik de overstap heb gemaakt van jurist naar arbeidsmediator

Het is 2016. Bijna 10 jaar eerder startte ik mijn eigen juridisch advieskantoor in Tholen (Zeeland) en later ook in Rotterdam. Na vele mooie samenwerkingen en succesvolle rechtszaken, voelt dit als een natuurlijk moment om de balans op te maken. Niet voor niets heb ik daar behoefte aan. Steeds vaker merk ik, dat ik mijn ervaring en mensenkennis op een betekenisvollere manier zou willen inzetten bij onenigheid tussen twee partijen.

Mensen helpen om te komen tot een oplossing voor hun conflict, dat is wat mij drijft. Als jurist is dat feitelijk wat je doet. Mijn werk als juridisch adviseur doe ik dus nog steeds met veel plezier. Toch miste ik iets. In 2017 ben ik daarom de Mediationopleiding gaan doen. In mijn blog lees je wat ik miste en ontdek je waarom ik begin 2021 heb besloten de overstap te maken van jurist naar arbeidsmediator.

De regels van de wet
Ik ben oprecht geïnteresseerd in mensen en hun drijfveren. Altijd al geweest. Maar gedragingen en beweegredenen van mensen laten zich nou eenmaal niet vangen in de regels van de wet. Ik wilde invulling geven aan mijn drive om mensen te helpen bij een conflict, hen inzicht te geven in wat maakt dat zij vastlopen én hoe ze eruit kunnen komen. Daar hebben mensen bij toekomstige issues of conflicten ook voordeel van. Op die manier kan ik écht helpen bij het oplossen van hun conflict. Graag licht ik met een voorbeeld toe wat ik bedoel.

Wat doet een mediator
Als mensen hun gelijk willen halen, kunnen ze een rechtszaak aanspannen en dan komt er uiteindelijk een beslissing van een rechter. Alleen lost dit het onderliggende probleem meestal niet op, omdat het eigenlijk vaak gaat om iets anders. Bijvoorbeeld dat ze zich niet gehoord voelen. Als arbeidsmediator help ik mensen te achterhalen welke belangen ze echt hebben en waaróm zij zich niet gehoord voelen. Daar gaan we dan dieper op in, waarna de deelnemers zich in veel gevallen weer wél gehoord voelen. Ik help op die manier de onderlinge communicatie te herstellen. Ik laat hen ook anders kijken naar het gedrag van de ander en van zichzelf. Ze ontdekken welke invloed  ieders gedrag heeft op de interactie en de dynamiek tussen hen. Als mediator zet ik beide partijen in hun kracht. Dat vind ik veel waardevoller dan het behalen van je gelijk. Het maakt mensen rijker en wijzer. Dit zorgt er echt voor, dat ik elke mediation met veel energie en betrokkenheid start.

Als mediator ben je onpartijdig
Die onpartijdige rol als mediator past heel goed bij mij als persoon. Ik heb een natuurlijk gevoel voor verhoudingen en ontdek meestal snel waar de pijn zit. Anders dan bij mijn werk als jurist is er volop ruimte voor emoties. Ik vind het daarbij heel bevrijdend dat je daarbij niet aan wetgeving vastzit. Het gaat over mensen en hun belemmerende overtuigingen, over hun wensen en hun dromen. Ik geef mensen nieuwe inzichten, waardoor de communicatie herstelt en het conflict wordt opgelost. En daarmee krijgen zij het plezier in hun werk en leven terug.

Energielek door conflict
Een conflict kost namelijk vaak veel energie, het gaat zelfs ten koste van de levensvreugde. Dus als beide partijen na mijn bemiddeling met een opgelucht gevoel naar buiten gaan, is mijn dag goed. Dat geeft mijn leven precies die waardevolle betekenis waar ik in 2016 zo naar op zoek was!

Het brengt mij bovendien meer: een leven met meer tijd en energie voor dingen waar ik blij van word, zoals windsurfen op de Noordwijkse golven bijvoorbeeld! Heb je te maken met een conflict op het werk en ben je benieuwd wat ik voor jullie kan betekenen? Neem dan vandaag nog contact met mij op.