Wat doen belemmerende overtuigingen en veronderstellingen met mij?

Elke week houden de leden en bezoekers een pitch van 1 minuut tijdens de businessmeeting van BNI de Zeester in Noordwijk. De pitches gaan over het bedrijf of activiteiten van die betreffende ondernemer. Elke week worden de pitches van de leden beoordeeld op een thema of een boodschap. Nu was ik de gelukkige en won ik de pitchprijs.

Waarom? Ik had een pitch die een persoonlijk verhaal bevatte en dat sloeg kennelijk aan.

Waar ging dat verhaal over? Ik vertelde in mijn pitch dat ik de vorige meeting van BNI de Zeester helaas moest afzeggen op het laatste moment omdat ik die dag een migraineaanval kreeg en niet in staat was om auto te rijden (ik zie dan niet zo veel meer) en een meeting bij te wonen (door een zware hoofdpijn met overgevoeligheid voor licht). Dat gebeurt me heel af en toe. Vervelend voor mij, maar ook om mij af te melden voor de businessmeeting. Ik wilde er graag bij zijn, maar migraine hield me toen tegen. Ik zei dat voor mij ‘ziek zijn geen keuze is’ en dat werknemers hier ook wel eens mee te maken hebben (ook al denken sommige werkgevers daar in bepaalde gevallen wel eens anders over. Of dat terecht is, laat ik hier gemakshalve maar in het midden Ik ben immers geen (bedrijfs)arts. Ik ben Mediator en mag er geeneens over oordelen). En ik zei ook tijdens mijn pitch dat een ziekmelding of re-integratie van een zieke werknemer regelmatig tot discussies en ook tot conflicten leidt tussen werkgevers en werknemers. Ik vertelde dat Mediation dan echt kan helpen de verhoudingen te herstellen en een oplossing te vinden. Dat ik als Mediator in arbeidsgeschillen graag aan tafel ga met werkgevers en werknemers om conflicten te bespreken en op te lossen.

En daarmee won ik de pitchprijs.

Het bijzondere van het verhaal is niet dat ik de pitchprijs won en dat Mediation kan helpen bij arbeidsconflicten. De pitchprijs wordt elke week tijdens de businessmeeting uitgereikt. En Mediation wordt ook elke dag ingezet bij arbeidsconflicten. Dus niets bijzonders eigenlijk. Voor velen zal een migraineaanval van een ander vermoedelijk ook niet zo bijzonder zijn.
Het bijzondere voor mij zit er in dat ik gewoon vrijuit zei – en mag zeggen – dat ik een migraineaanval had waardoor ik mijn werk niet kon doen. Voorheen maakte ik me best druk op zo’n moment dat ik mijn werk dan niet kon doen en dat mijn klanten dan moesten wachten op mij of soms een nieuwe afspraak moesten inplannen. Dat vond ik heel vervelend voor mijn klanten. Ik legde de lat zo hoog dat ik er zelf (meer) last van had. In feite werd ik op die momenten geconfronteerd met mijn eigen veronderstellingen, vooroordelen en mijn belemmerende overtuigingen. Diezelfde veronderstellingen, vooroordelen en overtuigingen spelen bij geschillen vaak ook een rol. Op het moment dat ik dit tijdens Mediation inzichtelijk maak bij deelnemers, zie ik een kantelpunt bij die deelnemers. Dan laten ze de veronderstellingen, vooroordelen en overtuigingen voorzichtig even los. Ze kijken vanuit een andere positie of met een andere bril naar de situatie. En dan gebeurt er meestal wat aan tafel. Dan ontstaat er ruimte om anders naar de ander te kijken of om naar jou te laten kijken. Een eerste stap naar een oplossing. Meer weten? Stuur me gerust vrijblijvend een e-mailbericht toe.

Of boek een gratis kennismakingsgesprek.