Wat Nelson Mandela met mediation te maken heeft

Met wie zou jij wel eens een kopje koffie willen drinken? Ik met Nelson Mandela (als ik heel even terug in de tijd mocht). Mandela geeft me nog altijd inspiratie: door hem heb ik geleerd zaken van een afstandje te bekijken en te reflecteren waardoor ik weer nieuwe ideeën krijg. Hij sprak ooit de legendarische woorden in reactie op rassengeweld in de Verenigde Staten:

“Niemand wordt geboren met haat voor een persoon met een andere huidskleur, achtergrond of geloof. Een mens leert haten, en als we kunnen leren om te haten dan kunnen we ook leren om lief te hebben. Want liefde is een natuurlijker aspect voor de mens dan haar tegenpool.”

Wauw. Zo is het! Toch?! De woorden van Mandela geven me inspiratie.

Ook in conflicten zie ik een parallel.

We hebben nooit geleerd hoe we goed met conflicten kunnen omgaan. Meestal lopen we ervoor weg. Waar we volgens mij wel goed in zijn, is conflicten in stand houden.

Als we wèl een goed gevoel krijgen bij nieuwe vrienden maken of anderen helpen bijvoorbeeld, dan moeten we toch ook kunnen leren om met conflicten om te gaan?

Een conflict oplossen geeft zo veel meer dan het conflict in stand houden. Een conflict oplossen geeft rust, opluchting, voldoening, begrip, loyaliteit en verbinding. Je krijgt er heel veel positieve energie van.

Mediation kan helpen om te leren met conflicten om te gaan. Of het nu gaat om grote of kleine conflicten, dat maakt niets uit. Van elk conflict kan je wat leren.